Verotuksen ABC: kuinka selvitä verotusviidakosta?

Verotus on asia, joka koskee jokaisen suomalaisen elämää. Se on täysin oma maailmansa täynnä omia lainsäädäntöjä, termejä ja asiakirjoja. Kaikkeen tähän tutustuminen tuntuu turhan monimutkaiselta, joten aiheesta pyritään pysymään mahdollisimman kaukana. Niin kauan kaikki on hyvin, kun pystytään välttämään mätkyt.

Selvittämällä miten verotus Suomessa toimii, on mahdollista pienentää verotettavaa osuutta. Verovapaita etuja ovat muun muassa lounas- ja liikuntasetelit, lisäksi erilaisia verovähennyksiä voi saada työmatkakuluista ja opiskelukuluista. Verotuksesta löytyy monia eri lainsäädäntöjä, mutta on järkevää selvittää, miten niistä voisi itse hyötyä.

Tärkeimmät termit ja käsitteet haltuun

Tutustuminen verotusviidakkoon kannattaa aloittaa eri termien ja käsitteiden opettelusta. Suomessa on verotusjärjestelmä, jossa eri asioita verotetaan eri tavalla. Esimerkiksi tuloveroprosentti on sitä suurempi, mitä enemmän ihmisellä on tuloja. Toisaalta on olemassa kohteita kuten arpaijaisvero, jonka myötä Euroopan talousalueella toimivilta nettikasinoilta, kuten Mobilebet, saadut voitot ovat täysin verovapaata tuloa.

Jokainen on itse velvollinen ilmoittamaan omista tuloistaan sekä niihin liittyvistä veroista valtiolle. On siis erittäin tärkeää ymmärtää, mistä on kysymys. Tässä muutamia termejä ja käsitteitä, jotka ovat yleisimpiä verotuksessa:

  • Arvonlisävero (ALV): ALV lisätään aina tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Veron suuruus vaihtelee eri tuotteiden ja palveluiden välillä. Tämä on lisätty automaattisesti kaikkiin Suomesta ostettuihin tuotteisiin, mutta ulkomailta tilatuista tuotteista tulee myös maksaa verot.
  • Verovuosi: Verovuosi voi poiketa kalenterivuoden ajankohdasta esimerkiksi yrityksen tilipäätöksen vuoksi, mutta pituus on kuitenkin 12 kuukautta. Tämä on ajanjakso, jolta verot lasketaan ja maksetaan.
  • Veroprosentti: Veroprosentti määrittää, kuinka suuri osa tuloista tai omaisuudesta verotetaan. Määrä vaihtelee eri tuloluokkien ja omaisuuden arvon mukaan.
  • Verovapaat tulot: Esimerkiksi pienituloisilla voi olla tuloja, joista ei tarvitse maksaa lainkaan veroja. Myös tulot, jotka saa myymällä metsästä poimittuja marjoja ovat verovapaita. On olemassa muitakin tuloja, joista ei tarvitse maksaa veroja.

Verotusasiat kannattaa pitää kunnossa

Kannattaa varmistaa, että omat veroasiat ovat kunnossa. Tämä on asia, joka tulee helposti siirrettyä hamaan tulevaisuuteen vain sen vuoksi, että se tuntuu monimutkaiselta. Se saattaa kuitenkin kostautua ikävällä tavalla veromätkyinä myöhemmin.

Tämän muistilistan avulla voi toimia oikein ja välttää mahdolliset virheet:

  1. Palkkakuitista voi tarkistaa, että veroprosentti on oikea. Jos on saanut lisätuloa tai palkankorotuksen, niin se vaikuttaa samalla myös veroprosenttiin. Kannattaa pitää veroprosentti hieman korkeampana, kuin mikä se tulisi verolaskurin mukaan olla. Näin säästyy takuuvarmasti mätkyiltä, ja veronpalautusten aikaan saa palautuksena ainakin pienen summan.
  2. Asunnon omistajat ovat velvollisia ilmoittamaan asunnostaan verottajalle, ja siihen liittyy omat verotukset, jotka koskevat esimerkiksi asuntolainoja ja vuokratuloja.
  3. Myös sijoitukset ovat veronalaista tuloa ja niistä on ilmoitettava veroviranomaiselle. Se, miten verotusta toteutetaan, vaihtelee sen mukaan, mitä tuottoja on sijoituksista saanut. Verotettaviin tuloihin lukeutuvat myös kryptovaluuttaan sijoittaminen.

Uutisia kannattaa seurata ja hyödyntää veroneuvontaa

Lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, joten tulee ottaa huomioon että mitä ja miten nyt verotetaan, ei välttämättä toimi samoin ensi vuonna. Päivitettyä tietoa näistä saa seuraamalla uutisia ja lukemalla tiedotteita verottajan kotisivuilta. Jos itsestä tuntuu, ettei ymmärrys riitä verotuksen kanssa, aina voi olla yhteydessä veroneuvontaan. Sieltä saa yksilöllistä apua omaan tilanteeseen ja kerrotaan kuinka verotus tulee hoitaa juuri omassa tilanteessa. Verotus on todella laaja ja monialainen viidakko, joten toisinaan sen parissa voi olla täysin hukassa.

Näiden muutamien vinkkien avulla on mahdollista välttää yleisimmät virheet verotuksessa ja varmistaa, että saa hoidettua asiansa oikein. Kyse ei ole kuitenkaan rakettitieteestä. Asiat on mahdollista oppia ymmärtämään nopeasti käyttämällä hieman aikaa ja perehtymällä omaan verotukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *